Constipația după cezariană: cum o tratezi eficient

Constipația este o problemă comună în perioada postnatală, afectând multe femei după nașterea prin cezariană. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv schimbările hormonale, reducerea activității fizice și efectele secundare ale anesteziei și medicamentelor pentru durere. În acest articol, vom explora cauzele constipației post-operatorii și vom oferi sfaturi eficiente pentru a trata și preveni această problemă neplăcută.

Cauzele constipației după cezariană

Constipația după cezariană poate fi rezultatul unei combinații de factori fizici și psihologici. Înțelegerea acestor cauze poate ajuta la abordarea eficientă a problemei.

1. Efectele anesteziei și ale medicamentelor pentru durere

Anestezia și analgezicele opioide utilizate în timpul și după operația de cezariană pot încetini tranzitul intestinal. Aceste medicamente reduc motilitatea intestinului, ceea ce face mai dificilă eliminarea scaunelor.

2. Schimbările hormonale

După naștere, nivelurile hormonale ale unei femei se schimbă semnificativ. Hormonii precum progesteronul, care pot încetini activitatea intestinală, sunt încă prezenți în organism, contribuind la constipație.

3. Reducerea activității fizice

Recuperarea după o operație de cezariană necesită o perioadă de odihnă și restricționare a activității fizice. Lipsa mișcării poate încetini sistemul digestiv, contribuind la constipație.

4. Dieta săracă în fibre

În timpul spitalizării, dieta poate fi diferită de cea obișnuită, iar alimentele sărace în fibre pot agrava constipația. De asemenea, consumul redus de lichide poate afecta tranzitul intestinal.

5. Stresul și anxietatea

Stresul și anxietatea asociate cu nașterea și îngrijirea unui nou-născut pot afecta negativ sistemul digestiv, contribuind la constipație.

Simptomele constipației post-operatorii

Constipația post-operatorie poate varia ca intensitate, dar simptomele comune includ:

 • Dificultate și durere la eliminarea scaunului.
 • Scaune tari și uscate.
 • Senzația de golire incompletă a intestinului.
 • Disconfort abdominal și balonare.

Strategii eficiente pentru tratarea constipației după cezariană

Tratamentul constipației post-operatorii necesită o abordare combinată, care implică modificări ale dietei, activității fizice și utilizarea suplimentelor sau medicamentelor atunci când este necesar.

1. Adoptarea unei diete bogate în fibre

O dietă bogată în fibre este esențială pentru menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Fibrele ajută la creșterea volumului scaunului și la accelerarea tranzitului intestinal.

Alimente bogate în fibre

 • Fructe: Mere, pere, prune, kiwi și fructe de pădure.
 • Legume: Spanac, broccoli, morcovi și fasole verde.
 • Cereale integrale: Ovăz, tărâțe de grâu, orez brun și pâine integrală.
 • Leguminoase: Fasole, linte și năut.

2. Hidratarea adecvată

Consumul suficient de lichide este crucial pentru prevenirea constipației. Apa ajută la înmuierea scaunului, facilitând eliminarea acestuia.

Recomandări pentru hidratare

 • Bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi.
 • Consumă supe clare, ceaiuri de plante și sucuri naturale.
 • Evită băuturile care deshidratează, cum ar fi cafeaua și alcoolul.

3. Activitatea fizică moderată

Deși este important să te odihnești după operația de cezariană, includerea unor activități fizice ușoare poate stimula sistemul digestiv.

Exerciții recomandate

 • Plimbări scurte: Plimbările ușoare în jurul casei sau în aer liber pot ajuta la stimularea motilității intestinale.
 • Exerciții de întindere: Exercițiile ușoare de întindere pot ajuta la reducerea tensiunii musculare și la promovarea circulației sângelui.

4. Utilizarea laxativelor și a suplimentelor de fibre

În unele cazuri, poate fi necesar să utilizezi laxative sau suplimente de fibre pentru a ameliora constipația. Este important să discuți cu medicul înainte de a lua orice medicament sau supliment.

Tipuri de laxative

 • Laxative de volum: Acestea conțin fibre care absorb apa și măresc volumul scaunului, facilitând eliminarea acestuia. Exemple includ psyllium și metilceluloza.
 • Laxative osmotice: Acestea atrag apa în intestin, înmuiind scaunul și stimulând motilitatea. Exemple includ lactuloza și polietilenglicolul.
 • Laxative stimulante: Acestea stimulează mușchii intestinului pentru a ajuta la eliminarea scaunului. Exemple includ bisacodilul și senna. Acestea trebuie utilizate cu prudență și doar pe termen scurt.

5. Masajul abdominal și tehnici de relaxare

Masajul abdominal și tehnicile de relaxare pot ajuta la reducerea tensiunii și la stimularea sistemului digestiv.

Cum să faci un masaj abdominal

 • Întinde-te pe spate, cu genunchii îndoiți.
 • Folosește degetele pentru a masa ușor abdomenul în mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic.
 • Continuă masajul timp de 5-10 minute, de câteva ori pe zi.

Tehnici de relaxare

 • Respirație profundă: Respirația profundă și lentă poate ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea stresului.
 • Meditație și yoga: Practicile de meditație și yoga pot contribui la reducerea anxietății și la îmbunătățirea stării generale de bine.

6. Menținerea unei poziții corecte în timpul defecației

Poziția corectă în timpul defecației poate facilita eliminarea scaunului.

Sfaturi pentru o poziție corectă

 • Așază-te pe toaletă cu picioarele sprijinite pe un scăunel mic, astfel încât genunchii să fie ridicați și mai aproape de piept.
 • Înclină-te ușor înainte și relaxează mușchii abdomenului și ai planșeului pelvin.

7. Monitorizarea și ajustarea medicamentelor

Unele medicamente utilizate în perioada post-operatorie pot contribui la constipație. Este important să discuți cu medicul despre orice medicament care ar putea afecta tranzitul intestinal.

Alternative la analgezicele opioide

 • În locul analgezicelor opioide, care pot încetini tranzitul intestinal, întreabă medicul despre alternative precum antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sau alte analgezice mai puțin constipante.

Când să consulți un medic

Deși constipația este comună după o cezariană, este important să consulți un medic dacă simptomele persistă sau devin severe. Semnele care pot indica necesitatea unei intervenții medicale includ:

 • Durere abdominală severă și persistentă.
 • Sângerare rectală.
 • Vărsături.
 • Incapacitatea de a elimina scaune sau gaze.

Concluzie

Constipația după cezariană poate fi o problemă frustrantă și inconfortabilă, dar există numeroase strategii eficiente pentru a o trata și preveni. Adoptarea unei diete bogate în fibre, menținerea hidratării adecvate, efectuarea unor activități fizice moderate și utilizarea laxativelor atunci când este necesar sunt doar câteva dintre măsurile care pot ajuta la ameliorarea constipației. În plus, tehnicile de relaxare și ajustarea poziției în timpul defecației pot contribui la un tranzit intestinal mai ușor și mai confortabil. În cazul în care simptomele persistă sau devin severe, este esențial să consulți un medic pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a evita complicațiile. Adaptând aceste recomandări la rutina zilnică, proaspetele mame pot depăși cu succes problema constipației post-operatorii și se pot bucura de o recuperare mai ușoară și mai confortabilă.

Recommended For You

About the Author: Redacția

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *